Намокрен телефон? Как да действаме

shutterstock_431947006
IMAG1987

Незабавно извадете батерията!

Това е най-важното нещо, което трябва да знаете и направите веднага, когато намокрите устройството си. Изключително важно е да спрете всяко протичане на ток през апарата тъй като водата е проводник и може да доведе до фатален край на апарата. Ако не може да извадите батерията, алтернативата е веднага да загасите телефона.

Какво НЕ ТРЯБВА да правим:

Подхождайте с изключително внимание към съветите и препоръка от вида:

“Поставете устройството пред вентилатор”

“Използвайте сешоар / духайте в телефона”

“Поставете го на парното”

“Увиете телефона в кърпа и да го поставите във физера/камерата”

Защо е изключено да правите всичко това.

Използвайки вентилатор или сешоар (дори и със студена струя), поемате риска да раздвижите попадналите капки вода, и така да достигнат до все още сухи части от системата като сериозно повредите устройството. При използватето на топла струя въздух се развива висока температура и това заплашва телефона от прегрявяне и разпояване на много фините спойки по платката му. Още по-лошото е, че ще мислите телефона за сух и ще го включите, предоставяйки възможност за късо съединение.

Ако не сте експерт в областта НЕ съветваме също и да разглобите телефона си. Това ще унищожи гаранцията му и по този начин ще изгубите правото на безплатна поправка в оторизиран сервиз. При едно грешно движение може да активирате така наречения liquid contact indicator – бялата пластинка, която почервенява при контакт с вода и по този начин уведомява сервиза, че телефонът ви е мокрен.

Запомнете, че всяко устройство е създадено да работи при определени условия и разумни действие довели до много ниска температура също не е полезна за устройството. Не го правете!

И в заключение, по възможност не включвайте телефона, ако е изключен, и не натискайте бутони, за да проверите дали работи. Включването му задейства протичането на заряд през частите и може да доведе до късо съединение. Натискането на бутони може да направи същото, или просто да предвижи капки вода към все още сухи части във вътрешността на устройството.